Als je mij een beetje kent, dan weet je dat alle producten volkoren kunnen, zullen en moeten zijn. Brood: volkoren, pasta: volkoren, pannekoeken....volkoren!
Waarom? Omdat in volkoren producten meer vezels en vitamine zitten en dat levert de volgende gezondheidsvoordelen:
Goede darmwerking en stoelgang.
Belangrijk voedingsstoffen zoals ijzer en B-vitamines.
Een stabielere bloedsuiker spiegel (dan "witte-graanproducten") dus minder snel honger.
25% lager risico op bepaalde hartziekte (hangt samen bij 90 gram volkoren producten).
25% lager risico op diabetes type 2 (hangt samen bij 60 gram volkoren producten).
10% lager risico op darmkanker (hangt samen bij 90 gram volkoren producten).
Verder verlaagt het eten van 30 tot 60 gram haverproducten per dag in plaats van ‘witte’ graanproducten het LDL-cholesterol.* (Het slechte cholesterol).
O, en bruin of meerzaden is NIET hetzelfde als volkoren, kies dus altijd voor een product waar volkoren opstaat. Als je het hebt over volkoren pannenkoeken dan vervangen we het Bloem (wit) door Meel (volkoren).
Zo, nu heb ik wel genoeg gelobbyd over volkoren producten, en nee ik heb er geen aandelen in. Het heeft gewoon een ontzettend grote impact op de gezondheid, een sterke basis, en het is alleen even een kwestie van even wennen en andere keuzes maken. Dus bij deze een lekker recept.
Ingrediënten voor 2/3 personen:
2 eieren
250 gr Tarwemeel
500 ml melk
Eventueel: kaneel
Mix alle ingrediënten bij elkaar in een kom of maatbeker. Mix net zo lang tot er geen klontjes meer zijn.
Verwarm een beetje boter of olijfolie in de pan en wacht tot de pan goed heet is. Schenk of verdeel met een soeplepel een relatief dunne laag beslag in de pan.
Als er luchtbubbels ontstaan in de pannenkoek is hij klaar om omgedraaid te worden (let op, zet het vuur niet té hoog).
Bak de pannenkoek door tot deze gaar is en geniet er van!
Suikerdip voorkomen:
Omdat tarwemeel hoog in koolhydraten is, kan het toevoegen van stroop en suiker zorgen voor een suiker dip na het eten. Je kan dit voorkomen door andere toppings toe te voegen aan de pannenkoeken. Je kan kiezen voor banaan of kaneel in het beslag om de pannenkoeken een lekkere smaak te geven. Of voor kaas of appel (met kaneel) als topping. Spek is natuurlijk niet zo gezond, maar wel lekker ;)
Eetsmakelijk!
Comments