top of page
Search
  • Writer's pictureClaudia Schouten

Helpen buikspieroefeningen bij een plattere buik?

Waar komt het idee vandaan?

"Appel cider vinegar", "slim-belly", "1000 crunches challenge", het internet staat er maar vol mee. Op social media zijn talloze video's te zien van slanke influencers die je beloven dat als je iedere dag deze "10 minuten platte buik training" volgt, je binnen een week een plattere buik hebt. Ze spelen in op een punt waar veel mensen onzeker over zijn, en weten daarmee veel "like's" te verzamelen. Vaak zijn deze influencers niet eens opgeleid tot fitnesstrainers en voeren ze oefeningen incorrect uit. Maar omdat ze er wel slank uit zien, denken veel mensen dat de training of de producten die ze verkopen vast wel werken.


Kan ik plaatselijk vet verliezen?

Eerlijk gezegd? Nee. Je kan (helaas) niet plaatselijk vet verliezen. De mensen de beweren dat het wel kan, proberen je waarschijnlijk hun product te verkopen (wat ze toevallig als link in hun bericht hebben staan). Maar ook voor de social media influencers hoorde ik vaak dames in de sportschool zeggen dat ze veel crunches doen voor een platte buik. Vaak hebben ze het idee dat omdat je het voelt in je buik, het ook helpt bij het verbranden van het vet om je buik.

Ondanks dat het heel goed is om je buikspieren te trainen, draagt dit niet bij tot minder vet op de buik.


Plaatselijke vetverbranding bestaat niet, maar je kan wel vet rond je buik of 'kipfiletjes' verliezen. Dit kan eigenlijk alleen door het algehele vetpercentage naar benden te brengen.


Helpen buikspieroefeningen dan wel voor een plattere buik?

Nu je dus weet dat je je algemene vetpercentage naar beneden moet brengen blijft soms toch de vraag of je een sixpack krijgt door minuten te planken. Je krijg helaas ook geen sixpack door minuten te planken. Als je al een laag vetpercentage hebt en je wilt werken aan de zichtbaarheid van de spieren moet je werken aan de Hypertrofie van jouw buikspieren. Hypertrofie is "weefsels of organen die in grootte toenemen door vergroting van het volume van de afzonderlijke cellen. Hypertrofie betekend op cellulair niveau dat de cel meer water en bouwstoffen opneemt met als gevolg een toename van volume." (bron: Wikipedia).

De mate van zichtbaarheid zegt trouwens niet direct iets over de kracht en functionaliteit van jouw buikspieren. Dus heb je een buikje zonder zichtbare buikspieren? Gooi de handdoek niet in de ring en blijf je buikspieren vooral trainen want een sterke core is ontzettend belangrijk!


Hoe krijg ik dan mijn algemene vetpercentage omlaag?

Er zijn vele manieren om je vetpercentage naar beneden te krijgen en daar te houden. Ik zou zeggen: plan eens een gratis proefles in dan kunnen we bespreken welke manier het beste voor jou werkt.P.S. Bij Schouten Personal Training vinden we alle buiken mooi! Of je nou wil trainen voor een sixpack of niet!


5 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page