top of page
Search
  • Writer's pictureClaudia Schouten

Moet ik cardio doen om af te vallen?

Lekker veel calorieën verbranden met hardlopen

Ik hoor het dagelijks nog veel mensen zeggen; ze doen aan cardio omdat ze willen afvallen. Ze vinden het verschrikkelijk, maar dwingen zichzelf toch om 2-3 keer per week hard te lopen om maar "lekker veel calorieën" te verbranden. Als je houdt van hardlopen of andere cardio training, en je vindt het geen moeite om een paar keer per week te trainen, geweldig! Maar veel mensen doen alleen aan cardio om af te vallen, ondanks dat ze cardio niet perse leuk vinden.

Het gevolg? Na een paar weken geven ze op, en zijn ze weer terug bij af. Waar gaat het mis?


Klopt het wel dat je met hardlopen veel calorieën verbrand?

Het klopt dat je met training van het cardiovasculaire systeem (hart- en vaatstelsel) relatief veel calorieën kan verbranden. Zo kan je met een half uur hardlopen al 400* calorieën verbranden. Terwijl je met een half uur krachttraining eerder rond de 200 calorieën verbrand. Maar toch is cardio niet per definite de meest ideale manier om af te vallen.


Koolhydraten VS vet verbranden

In het dagelijks leven verbrand je vet en koolhydraten bij normale dagelijkse inspanningen. Zodra je aan de slag gaat met cardio training gaat jouw hartslag omhoog en krijgt je lichaam te weinig zuurstof om vetten te verbranden. Vetten vragen namelijk om meer zuurstof dan koolhydraten. Als je cardio training doet, train je vaak in jouw anaerobe zone. Dit is de zone waarin jouw lichaam dan vooral gebruik maakt van opgeslagen suiker (glycogeen) wat al in het lichaam zit. Echt vet verbranden doe je dus niet, daarom lees je ook vaak dat het beter is om een uur te wandelen (waarbij je veel zuurstof hebt) dan een half uur hardlopen als je vet wil verbranden.


Afvallen door spiermassa te kweken

Als je krachttraining doet, train je vaak in je aerobe zone. Dit is de zone waarbij je voldoende zuurstof hebt om vet te verbranden. Behalve dat krachttraining zorgt voor vetverbranding, zorgt krachttraining ook voor het ontwikkelen van spiermassa. Die spiermassa zorgt weer voor een hogere ruststofwisseling. Je verbrand dus meer calorieën zonder dat je er iets voor hoeft te doen! Je valt af terwijl je slaapt. Nou helpt genoeg slapen ook enorm bij het afvallen, maar dat is een topic voor een andere blog.


Doe wat je leuk vindt

Er zitten voordelen aan beide manieren van trainen. Als je krachttraining doet, vergroot je ook je uithoudingsvermogen en als je cardiotraining doet vergroot je ook in bepaalde mate je kracht. Wat is dan het beste? Het antwoord is: de training die het beste bij jou past. Misschien verbrand je met 8 km hardlopen wel meer calorieën dan met een uur pilates, maar als het je vervolgens niet lukt om het hardlopen vol te houden is het niet echt effectief. Ga daarom voor een sport die je leuk vindt, dan kan je het ook veel beter volhouden. Zet hem op!


*Dit is per persoon verschillend

15 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page