top of page
Search
  • Writer's pictureClaudia Schouten

Op gewicht blijven tijdens de feestdagen

De feestdagen komen er weer aan, tijd voor gezellig samenzijn. Maar hoe zorg je er voor dat je niet aankomt?


First things first

Begrijp me niet verkeerd, ik ben zelf niet zo'n goeroe die het hele jaar door alleen maar groente eet, en een obsessie heeft voor een slank lichaam. Dus vanuit die visie heb ik deze blog dan ook niet geschreven. Maar er zijn wel veel mensen die werken aan een gezonde leefstijl en die baat hebben bij concrete handvatten om ook tijdens de kerst een gezondere leefstijl te hebben. Zelf geniet ik ook volledig van de feestdagen, inclusief gourmetten en alles wat er bij komt kijken. Maar voor wie wil, hier wat tips:


Kennis is macht & ontspannen is ook belangrijk

Je komt van 1 á 2 dagen gourmetten echt geen 5 kilo aan. Dat weet ik zeker. Wellicht hou je door de hoeveelheid zout in het eten wel meer vocht vast dan normaal, waardoor je wat zwaarder bent. En eet je wat meer waardoor je je wat voller voelt (lees: het bovenste knoopje van mijn broek moet echt even open na het eten), maar toch zal het niet kilo's zijn wat je aankomt. Om een kilo vet aan te komen moet je namelijk meer dan 7000 kcal extra eten. Dus boven op wat je dagelijks eet. Het is dus echt onmogelijk om in die paar dagen daadwerkelijk zoveel aan te komen. Fijne gedachte he? Nu je dit weet, hoop ik dat je met een relaxed gevoel de feestdagen in kan gaan. Je hoeft je dus niet schuldig te voelen als je een keer een dessert extra neemt na het eten.


Waar je wel van aankomt

Van een keertje gourmetten kom je dus niet direct aan, maar van iedere dag verkeerde kleine keuzes maken wel. Denk jij in december soms ook niet: "Ach...het is nou eenmaal zo en tijdens de feestdagen eet ik toch ongezond." "In januari begin ik weer met gezond eten."

Dan heb ik slecht nieuws voor je, want al die kleine beetjes bij elkaar tikken helaas wel aan. Probeer dus tijdens deze periode zo normaal mogelijk te eten, en zorg ervoor dat je genoeg voedende voeding binnen krijgt. Als je namelijk met honger naar een kerstborrel gaat, weet ik zeker dat je eindigt met een maag vol bitterballen & toastjes. En dat brengt mij meteen bij het volgende punt:


Ga niet met honger naar het kerstdiner

Veel mensen eten overdag vaak minder, zodat ze 's avonds lekker kunnen snaaien.

Helaas werkt dit juist averechts als je wil afvallen. De rekensom klopt soms wel, maar in de praktijk werkt het niet. Discipline is iets wat je maar zo lang vol kan houden. Als je de hele dag jouw discipline hebt gebruikt om zo goed als niets te eten, dan wordt het tijdens het kerstdiner vol lekkernijen heel moeilijk om maat te houden. Zorg er voor dat je dus overdag genoeg eet, zodat je niet uitgehongerd aankomt bij het kerstdiner. Je zou wel keuzes kunnen maken in jouw voeding, waardaar je genoeg eet maar toch niet extreem veel kcal binnenkrijgt. Inzicht hebben in welke voeding veel kcal bevalt en welke minder helpt hierbij. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor ontbijt met 3 broodjes kipfilet i.p.v. 3 broodjes met 100% pindakaas. Niet dat 100% pindakaas niet past in een gezond eetpatroon, maar pindakaas is hoog in gezonde vetten, maar daardoor ook hoog in kcal. Hierover meer weten? Ik help je graag!


Maak bewuste keuzes

Ik ben er voorstander van om 100% te genieten tijdens het kerstdiner. Toch vind ik het fijn om bewuste keuzes te maken. Niet alleen voor mijn gewicht, maar vooral vanwege het gevoel waarmee ik weer naar huis ga. Ik kan enorm genieten van eten, en ik kan ook behoorlijk veel eten al zeg ik het zelf. Maar toch ben ik vroeger met regelmaat te vol weer naar huis gegaan, zo vol dat ik me soms wel misselijk voelde. Herkenbaar? Je eet natuurlijk niet iedere dag biefstuk, maar ga ik me nou echt lekkerder voelen door 3 stukken biefstuk, 5 worstjes & 20 broodjes kruidenboter? Niet echt. Keuzes die mij helpen om niet misselijk naar huis te gaan zijn: rust nemen tijdens het eten door, genoeg groente binnen krijgen en niet te veel drankjes drinken. Door wat rustiger te eten (en wat minder vlees tegelijk te grillen) voel ik wat beter aan wanneer ik vol zit, in plaats van dat ik in een keer niet meer in mijn broek pas. Ook groente zorgen voor een vol gevoel, maar zijn ontzettend voedzaam en zorgen niet voor een piek (en dal) in mijn suikerspiegel waardoor ik mij beter blijf voelen. En ook qua drinken drink ik vooral water. Nou vindt ik dat toevallig ook lekker, maar het helpt ook om niet teveel suiker binnen te krijgen.


Blijf in beweging

Ook genoeg bewegen helpt. Nou zou het bijna onmogelijk zijn om alle extra gegeten kcal te verbranden met bewegen, maar is wel goed om actief te blijven. Bewegen helpt namelijk met het behouden van een stabiele suikerspiegel. Als wij naar een feestje gaan, en het is binnen 30 minuten fietsafstand pakken wij eigenlijk altijd de fiets. Niet omdat het moet, maar omdat het een gezonde gewoonte is die wij in onze levensstijl hebben geïmplementeerd. Is het korter dan 20 minuten wandelen? Dan gaan wij eigenlijk bijna altijd wandelen! Het is ook heel fijn om na een feestje weer rustig terug te fietsen of wandelen, dan kan je even lekker tot rust komen van alle prikkels en kom je thuis met een fitter gevoel. Ook een familiewandeling (in de natuur) tijdens de feestdagen is een goede manier van bewegen en quality time samen. Ga er lekker op uit!


Ik wens jou & jouw gezin alvast een hele gezegende kerst, en een fijn 2024!
18 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page