top of page
Search
  • Writer's pictureClaudia Schouten

Trainen voor een mudrace

2024 wordt jouw jaar, je gaat eindelijk (of opnieuw) meedoen aan een mudrace!


Wat is een mudrace?

In 2015 besloten mijn zusje en in mee te doen aan de Breakout run. We hadden er tot die week nog nooit van gehoord, maar mudruns bleken een trend te zijn. Obstakels en rennen, dat was het enige wat ik er van wist. Ik trok mijn hardloopschoenen aan en begon te trainen. Een paar weken later was het zo ver, en we stonden in de startblokken om te "ontsnappen". Wat was dat gaaf! De adrenaline van een avondtuur, de sfeer van een festival en een broederschap met nog onbekende mensen.


We begonnen met z'n tweën eindigde met z'n vieren. Onderweg kwamen we allemaal sportieve mensen tegen die ons hielpen om hoge en zware obstakels te overkomen. Echt teamwork! Kortgezegd is een mudrace een sportieve uitdaging, die verboerderd en plezier geeft. Een race waar je niet de snelte hoeft te zijn, maar wel het maximale uit jezelf en de ander kan halen. Je overwint hier jouw angsten (hele hoge glijbaan) en komt onder de modder over de finish...Hoe fit moet je zijn voor een mudrace?

Bij de IJM MudRaise (waar we vanuit Schouten Personal Training als team aan mee gaan doen, hieronder lees je er meer over) zijn er verschillende afstanden die je kan lopen. Je kan kiezen voor 6. 12 of 16 KM. Ook is er een KIDSRUN (6KM).

Welke afstand bij jou past ligt een jouw nivea. Een beginner die een aantal maanden van te voren begint met trainen kan prima de 6KM doen. Je hoeft dus nog niet extreem sportief te zijn om hieraan te beginnen. De gevordende trainer kan met een paar weken specifiek trainen met gemakt de 12KM halen. De 16KM is een flinke uitdaging, dus hiervoor moet je al een behoorlijke startconditie hebben, en optijd beginnen met trainen. Alles kan natuurlijk op wilskracht, maar de organisartie raadt aan om minimaal de helft van de totale afstand achter elkaar te kunnen rennen. Dus als je 6KM doet, moet je minimaal 3KM kunnen rennen om blessures te voorkomen.


Trainingstips

Om goed voorbereid van start te gaan hier wat trainingstips:


Train buiten: tijdens een mudrace ga je door water en modder, wordt je nat en vies. Bij sommige edities ga je zelfs door de sneeuw! Door buiten te trainen wen je vast aan de omstandigeheden die de natuur met zich meebrengen. Een keertje flink natregenen helpt om goed voorbereid te zijn.


Oefen met hardlopen: als je een echte fitnesser bent, maar niet zo vaak hardloopt kan het goed zijn om te beginnen met hardlopen. Zo kan jouw lichaam rustig wennen aan de andere belasting en voorkom je blessures tijdens de mudrace. Er zijn genoeg online (beginners) schema's te vinden. Kies er een en voeg minimaal 1 keer per week hardlopen toe aan jouw training.


Zorg dat je jouw eigen lichaamsgewicht kan hangen: monkeybars & muren zijn obstakels die je bij elke mudrace wel terugvindt. Het is daarom ook belangrijk dat je je alleen aan jouw handen vast kan houden en kan blijven hangen, als je dit nog niet kan worden sommige obstakels (zonder hulp) bijna onmogelijk. Vergeet dus niet om ook jouw bovenlichaam te trainen. Tijdens de bootcamps trainen we ook specefiek het hangen en de monkeybars, een keertje meedoen dus? Ook enige lenigheid kan helpen bij het soepel overkomen van obstakels.


Begin optijd met trainen & consistency is key:

Begin optijd met trainen, dan heb je meer zelfvertrouwen en wordt het finishen van de race een stuk leuker. Vergeet niet, consistency is key! Zorg er voor dat je minimaal 2x per week en consequent blijft trainen. Een keer een rustdag terwijl je spierpijn hebt is niet erg, maar houdt het doel voor ogen en blijft trainen!


Bootcamp: bootcamp is de perfecte workout als voorbereiding op een mudrace! Je traint buiten en wisselt kracht & conditie met elkaar af. Je werkt aan je obstakelvaardigheiden en teamwork. Super leuk als je meetraint met een bootcampgroep die ook meedoet aan een mudrace! Zoals bij ons bijvoorbeeld ;)


Waarom meedoen aan je IJM MudRaise

Zaterdag 8 juni is er een MudRaise georganiseerd vanuit IJM (International Justice Mission)

Het is dus niet een alleen een Mudrace, maar ook een Raise om geld op te halen. Het is gewoon tijdens MUDMASTERS, alleen in dit startblok doen mensen mee die allemaal geld ophalen voor IJM, om een eind te maken aan slavernij. Je doet dan dus mee aan een onwijs gaaf evenement, en je doet iets goeds voor de mensheid.


Miljoenen mensen leven in slavernij. Zij worden misleid, mishandeld en misbruikt. Slavernij moet stoppen. Sta op tegen deze misdaad en vecht mee voor de vrijheid van slachtoffers van slavernij. Doe je mee?


Vanaf nu kan je je inschrijven bij Team Schouten Personal Training

Je kan kiezen voor 6,12 of 16 KM! Er is ook een KIDSRUN. Tijdens de bootcamp lessen gaan we naar deze uitdaging toewerken. Doe je momenteel al aan bootcamp, maar wil je niet meedoen aan de MudRaise? Geen probleem! Je kan gewoon blijven trainen, de trainingen worden niet heel anders dan wat je gewend bent.

Doe je (nog) geen bootcamp, maar wil je wel meedoen aan de MudRaise? Ook dat kan! Geeft het aan tijdens de personal training, dan kunnen we samen een plan maken en onze training richten op deze uitdaging! Ook mensen die geen lid zijn bij Schouten Personal Training mogen aansluiten bij ons team, dus neem gerust je geliefde mee!

Een mudrace/MudRaise rennen is echt onwijs gaaf! Niet alleen voor het werven van fondsen, maar ook als persoonlijke prestatie en team effort!

Als je je snel aanmeld, krijg je vanuit IJM een gaaf trainingsshirt (op=op).


IJM is een organisatie naar mijn hart

Mijn man en ik zijn al jaren freedom partners en ik ben dankbaar dat ik nu ook vanuit Schouten Personal Training iets kan bijdragen aan deze organisatie, en die mensen die er ontzettend mee geholpen wordenMeedoen of vragen? Vul het contactfomulier in of stuur een appje dan neem ik z.s.m. contact met jou op.
Meer praktische tips:8 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page