top of page
Search
  • Writer's pictureClaudia Schouten

Je bent toch slim genoeg? Waarom lukt het je dan zelf niet om af te vallen?

"Je bent toch slim genoeg, waarom lukt het je dan zelf niet om af te vallen?"


Helaas is dit wat iemand laatst te horen kreeg van haar partner toen ik vroeg of ze gesteund word door haar omgeving in haar fitness reis. Dit was echt een pijnlijke opmerking, want als het makkelijk was had ze het waarschijnlijk al lang gedaan. Het is niet voor niets dat de helft van alle nederlanders overgewicht heeft! Veel mensen denken het zelf ook: ik zou het toch zelf moeten kunnen?

De dieetboeken gaan dan ook als warme broodjes over de toonbank.


Je bent niet dom of lui, maar hoe kan het dan dat het vaak toch niet lukt om af te vallen?

Ik heb het voorrecht om veel mensen te mogen helpen met trainen en afvallen. Sommige mensen hoog opgeleid en andere praktisch. Sommige mensen als eigenaar van een goedlopend bedrijf, en sommige mensen als thuisblijfmoeder. Maar veel mensen met het zelfde probleem: afvallen lukt niet. En als dat al wel lukt is op gewicht blijven vaak een nog groter probleem. Hieronder vier van de meest voorkomende redenen waarom het niet lukt:


Onrealistische doelen

Je kan niet op een gezonde manier binnen één week 5kg afvallen. Je bent het ook niet in een week aangekomen, en zal het ook echt niet in een week afvallen. Helaas hebben mensen soms toch de verwachting dat dat wel moet gaan lukken als ze gewoon veel minder gaan eten maar al snel komen ze er achter dat het niet snel genoeg gaat. Ze raken gedemotiveerd en stoppen. Vaak zijn ze dan na de tijd nog zwaarder dan voor hun afval poging.


Onrealistische methoden

Ook de methode die sommige mensen kiezen zijn niet duurzaam. Bijvoorbeeld compleet geen koolhydraten meer eten. Dat lukt vaak best een paar weken, maar het is heel moeilijk om vol te blijven houden als het gewone leven weer begint en de motivatie een beetje afzakt. Koolhydraten houden vocht vast, dus als je minder koolhydraten binnenkrijgt, verlies je ook vocht. Dit geeft snel resultaat, maar wat je afvalt is dus vocht en geen vet. Zodra je dan weer begint met koolhydraten eten lijkt het alsof je ineens enorm aankomt. Ook zijn koolhydraten niet persé slecht voor je. Als je het verschil tussen snelle en langzame koolhydraten nog niet weet zou ik überhaupt niet beginnen aan een koolhydraat arm dieet omdat je nog veel kennis mist.


Gebrek aan kennis

Of misschien beter gezegd: teveel mythes! Als je nog denkt dat je van vet dik wordt, of van fruit dan heb ik slecht nieuws voor je. Want beide passen in een gezond eetpatroon en zijn zelfs essentieel voor jouw gezondheid. Er zijn echt ontzettend veel voedingsmythes, die er voor zorgen dat mensen het afvallen niet volhouden. Te veel om in deze blog op te schrijven, wellicht voor de volgende blog? Tijdens persoonlijke gesprekken bespreek ik altijd overtuigingen die mensen hebben over voeding. Veel dingen vragen ook om nuance.


Gebrek aan prioriteit

Als je echt wil, (en er is fysiek niets geks aan de hand) dan weet ik zeker dat jij kan afvallen. Als mensen zeggen dat ze graag 20KG willen afvallen, maar ze willen niet opletten op wat ze eten, en andere keuzes maken of investeren in een coach dan weet ik al dat het vaak niet gaat werken. Het is niet makkelijk om zelf af te vallen! Maar als je al 100 diëten hebt geprobeerd en het is niet gelukt, waarom zou het volgende dieet dan wel werken? Mensen die er prioriteit van maken en aan de slag gaan met een professional hebben een veel grotere kans om duurzaam resultaat te behalen.


Soms is het trouwens zo dat je prioriteit gewoon echt even niet kan liggen bij afvallen. Dan is het ook niet de juiste tijd om te starten. Als je man net zijn been heeft gebroken, de kat is overleden en je bent zelf aan het solliciteren voor een nieuwe baan dan wordt het lastig om je prioriteit bij het afvallen te hebben. Die andere zaken zijn dan belangrijker en hebben meer prioriteit. Dat is niet erg, maar start dan als je iets meer tijd en rust hebt om er echt voor te gaan. Je kan natuurlijk al wel kleine makkelijke veranderingen gaan toepassen. Alle beetjes helpen!Hoe lukt het afvallen wel?

De allerbelangrijkste tip die ik kan geven is eigenlijk: doe het niet alleen. Ga met een professional aan de slag. En dan niet een professional die gericht is op de korte termijn resultaat, maar iemand die je vanuit professionele en eigen ervaring leert hoe je duurzaam leefstijlveranderingen aan kan brengen. Een professional geeft je niet alleen de kennis, maar ook praktische tips om dit toe te passen in jouw leven. Ook kan een professional jouw helpen uit te vogelen waarom je nou écht wil afvallen. Als je dat duidelijk hebt hou je het vaak beter vol. Ook coacht een professional jou, om door te zetten! Je kan het, ik geloof in je en sta achter je!

3 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page