Chronische hyperventilatie vs acute hyperventilate
In de vorige blog ging het over sporten met acute hyperventilatie. In deze blog gaat het over chronische hyperventilatie. Bij chronisch hyperventileren is er sprake van voortdurende hinderlijke lichamelijke en psychische klachten, zoals vermoeidheid, spierpijn, depressie, slapeloosheid, piekeren en concentratiestoornissen. De klachten ontstaan door een verkeerd ademhalingspatroon, dit verkeerde ademhalingspatroon is niet altijd duidelijk waar te nemen.
Onderliggende oorzaak
Bij chronische hyperventilatie is het belangrijk om te kijken naar de onderliggende oorzaak.
Waarbij acute hyperventilatie relatief makkelijk te verhelpen is vraagt chronische hyperventilatie om een algemenere aanpak. Het kan bij verschillende klachten ontstaan, deze klachten kunnen lichamelijk, maar ook van psychische aard zijn. Psychische klachten waarbij hyperventilatie kan voorkomen zijn bijvoorbeeld, burn-out, depressie, angstklachten en stressklachten.
Tips bij het sporten:
Zorg dat je uitgerust gaat sporten. Dit klinkt misschien gek, maar als je vanuit een gestreste werkdag direct door haast naar de sportschool begin je al met een hogere hartslag/ademhaling aan de training.
Doe na het sporten een goede cooling down. Zorg ervoor dat je minimaal 10 minuten rustig uitwandelt of fietst. Of zorg er voor dat je 10 minuten verschillende statische/ rustige dynamische rek en strek oefeningen doet. Rek je spieren en voel de ruimte in je lichaam om weer goed te kunnen ademen. Breng je ademhaling weer naar je buik. Het is al helemaal mooi als je aan het eind van een training 10 minuten ademhalingsoefeningen kan doen om je ademhaling weer tot rust te brengen.
Neem wat langer pauze tussen de oefeningen, zodat je weer je ademhaling tot rust kan brengen. Ook kan het helpen om tijdelijk iets minder zwaar te trainen als de klachten komen door een burn-out.
Doe het over het algemeen rustiger aan. Als je last hebt van chronische hyperventilatie kan het goed zijn om het over het algemeen een stuk rustiger aan te doen. Neem meer tijd voor jezelf, doe dingen waarvan je ontspant en tot rust komt. Zeg vaker nee tegen dingen die je stress geven. Probeer rustiger te rijden en wandelen. Take it easy.
Blijf je last houden van chronische hyperventilatie?
Ademhalingstherapie bij de fysiotherapeut kan helpen! Hulp zoeken bij psycholoog of POH-GGZ kan ook helpen. Blijf er niet mee rondlopen, zorg goed voor jezelf!
Bron: https://www.diakonessenhuis.nl/folders/hyperventilatie
Boek: Help ik hyperventileer (Nederlandse Hyperventilate Stichting)
Comments